Webbplatsens överlägg

De två trädgårdarna

De två trädgårdarnaDe två trädgårdarna är Carolas fjärde roman. Under arbetet med de tre tidigare hade det långsamt börjat gå upp för henne hur starkt hennes verklighetsuppfattning präglas av motsättningen mellan ljus och mörker. Mellan bländande, livgivande ljus och skapande, hemlighetsfullt mörker – men också mellan två former av död: förstelning och kaos.

Huvudpersonen i romanen är en svensk botaniker, Viktor – en djupt kluven person, lika mycket drömmare som realist.

Viktor reser till Centralamerika där han möter sin väl Leonard som slagit sig ner i regnskogen för att förvandla den till nationalpark. Samtidigt som Viktor rör sig genom det tropiska landskapet gör han en annan resa i tiden, tillbaka till den dag i Helsingfors då han första gången mötte den kvinna som skulle bli hans hustru. Egentligen handlar hela resan om kärleken mellan dem och är djupare sett en resa i minnet som tvingar Viktor att möta sina egna inre motsättningar.

De två trädgårdarna gavs ut på Norstedts förlag 1989. Romanen är översatt till tyska (av Christine Holliger) med titeln Der Schatten des Leoparden, utgiven på Nagel & Kimche, Zürich/Frauenfeld, 1990.